Handleiding limewire

Het beginscherm ontleed
Na het downloaden van Limewire zal dit het beginscherm zijn van de Limewire applicatie. Het lijkt ons handig en nuttig om de belangrijkste onderdelen op dit beginscherm even te doorlopen:
– Links bovenaan in Limewire vind je het menu “mijn bestanden”. Zoals de naam al aangeeft, kun je via dit menu browsen door jouw bestanden en bijvoorbeeld een kijkje nemen naar de bestanden die je eerder als eens hebt gedownload.
– Naast het “mijn bestanden” menu staat het menu “vrienden”. Dit menu is een zogenaamd doorverwijsmenu. Via dit menu kun je op eenvoudige wijze jouw vrienden informeren over en verwijzen naar het programma Limewire.
– Naast het menu “vrienden” kun je als gebruiker een lijst vinden van verschillende bestandstypen die kunnen gezocht en gedownload worden, dit menu fungeert als een filter.
– Bovenaan rechts tot slot staat de klassieke zoekbox. Typ hier je zoektermen en druk vervolgens op het vergrootglas om de zoekactie te starten.
– Links onderin van het beginscherm zie je een statusbalk die de kwaliteit aan de hand van oplichtende blokjes van je verbinding aangeeft. Bij een slechte verbinding zal het niet mogelijk of heel moeilijk zijn om bestanden te zoeken, laat staan te downloaden. (het kan voorkomen dat je bij het opstarten van Limewire nog geen goede connectie hebt, dit kan na een half uur vanuit zich zelf zijn verholpen.)
– Rechts van de statusbalk tot slot vind je een weergave van hoeveel bestanden er op dit moment gedeeld worden.

Een zoekopdracht instellen en doorvoeren
Voor je een bestand kunt downloaden moet er eerst een zoekactie worden uitgevoerd. Deze zoekactie kan gebeuren door een zoekterm in te typen in de zoekbox en vervolgens op het vergrootglas te drukken. Er bestaan echter ook een aantal functies binnen Limewire waarmee je jouw zoekactie kunt verfijnen en gerichter op zoek kunt gaan naar het gewenste bestand.

Zo kun je onder meer op “alle” drukken. Een dropdownmenu zal zich openen. Hier kun je het gewenste bestandsformaat voor jouw zoekopdracht kiezen. Zo kun je specifiek op zoek gaan naar audiobestanden, videobestanden, afbeeldingen, documenten, programma’s, torrents of toch voor een algemene zoekopdracht via “alle” kiezen.

Na het doorvoeren van de zoekopdracht zal zich vervolgens nog een scherm openen aan de linkerzijde van het programma. Via dit venster is het mogelijk om de geleverde resultaten van je zoekopdracht nog te verfijnen. Zo kun je hier niet alleen op categorie filteren, maar kun je ook filteren op artiest, album, grootte, genre, extensie, bitsnelheid en duur van het bestand. Het instellen van een of meerdere van deze filters zal de zoekresultaten meteen beperken.

Wanneer je zoekt zul je in de meeste gevallen een lijst van gerelateerde, gevonden bestanden te zien krijgen. Belangrijk hierbij is natuurlijk de naam van het bestand, je wilt immers het correcte bestand downloaden, maar ook de kwaliteit van het bestand. Kies bij voorkeur een bestand met een goede of uitstekende kwaliteit dat bovendien door verschillende mensen ter beschikking wordt gesteld. Het aantal mensen dat een bepaald bestand ter beschikking stelt, kan gevonden worden in de tweede kolom van de zoekresultaten. Tot slot is het ook belangrijk dat je kiest voor een bestandstype, bijvoorbeeld MP3, dat ondersteund wordt door jouw MP3-speler, mediaspeler,… . Door dubbel te klikken op het desbetreffende bestand zal het eigenlijke downloaden beginnen. Onderaan het Limewire scherm kan vervolgens de voortgang van de download gevolgd worden.

Wanneer de download voltooid is kan het bestand afgespeeld worden door dubbel te klikken op het gedownloade bestand onderin het scherm of door via “mijn bestanden” op zoek te gaan naar het gedownloade bestand.

Het komt soms ook voor dat Limewire zijn gebruikers een waarschuwingsbericht toont voor met het downloaden van een bestand wordt begonnen. Best is dat de optie je ‘Waarschuw mij niet opnieuw’ aanvinkt en vervolgens op ‘Yes’ drukt. (wanneer je een goede virusscanner hebt zoals AVG is dit niet schadelijk) Daarna zal het downloaden starten.

Onderaan in het downloadscherm kan je als gebruiker ook rechts klikken op het bestand dat op dat moment wordt gedownload of gedownload is om een optiemenu te openen. Via dit optiemenu kan de gebruiker kiezen om de download te onderbreken, het bestand te voorvertonen waarbij het afgespeeld zal worden, het bestand te zoeken of de locatie waar het wordt opgeslagen te veranderen, informatie te verkrijgen over het bestand, de download af te breken of het bestand op verschillende manieren te bekijken en gebruikers te blokkeren.